Wednesday, January 18, 2012

Satu hari Satu Ayat (Al-Quran)

Assalamualaikum....

Ayuh kita semua berusaha untuk menjadikan usia yang masih berbaki mampu kita hafaz keseluruhan ayat-ayat al-Quran dan sedayanya untuk memahami dan mempraktikan keseluruhannya.

Kenapa memilih sehari satu ayat?

  • Mengelakkan rasa terbeban
  • memudahkan untuk melihat dan memahami maksud ayat yang di hafaz
  • membantu mengingati ayat-ayat dengan lebih baik
  • memberikan masa yang lebih untuk melakukan ulangan bacaan dan hafazan (I'adah)
Mari sama-sama kita kira jangkaan menghafaz keseluruhan Al-Quran jika hasrat ini benar-benar mampu dilaksanakan oleh semua pihak.

Jumlah ayat Al-Quran : Yang masyhur dan diterima pakai oleh kebanyakan = 6236 (merujuk kepada indeks jumlah ayat bagi semua surah-surah al-Quran.

Jumlah hari dalam setahun = -+ 365 (katalah kita hanya mengambil sekitar -+350

Jadi dalam setahun kita akan dapat menghafaz sekitar -+ 350 ayat. 

Untuk menghafaz keseluruhan ayat-ayat Al-Quran dengan jangkaan ini insyaAllah paling lama masa yang di ambil adalah = -+ 17 tahun. 

Jika seorang yang berumur 20 tahun ketika ini mula melaksanakan cadangan ini insyaAllah sebelum mencecah usia 40 tahun ramai di antara umat Islam Malaysia akan menguasai ayat-ayat Al-Quran di samping memahami isinya dengan baik.

Bagi sesiapa yang telah menghafaz keseluruhan atau sebahagian Al-Quran maka sudah pasti tempoh yang diperlukan adalah berbeza.

Dan bagi sesiapa yang mampu mendisiplinkan diri dengan baik sudah pasti sampai satu ketika bukan satu ayat yg ditarget setiap hari, bahkan mungkin akan lebih dan secara langsung memendekkan tempoh masa yang diperlukan untuk menghafaz ayat-ayat Al-Quran tersebut...

Ayuh usaha bersama!....

Ringkasan : Ayat Al-Quran       = 6236
                setahun                 = -+350 ayat
                masa diperlukan     = 17 Tahun

No comments:

Post a Comment