Monday, June 11, 2007

Siapa Lebih Hebat?

Assalamualaikum...
Minggu ini kita dikejutkan dengan banjir yang berlaku di sekitar Kuala Lumpur. Belum pun isu banjir yg berlaku awal minggu lepas reda kini (2 hari lepas) Kuala Lumpur sekali lagi menerima ujian daripada Allah S.W.T. Sebelum isu ini memenuhi ruangan dalam semua kahar tempatan kita disibukkan dengan isu kenaikan harga barang yang melampau oleh kalangan pengilang dan peniaga. Kita juga dihebihkan dengan isu bangunan-bangunan kerajaan yang gagal dibina sebaik mungkin sehingga menyebabkan kerosakan yang boleh dikatakan krtikal bagi sebuah bangunan baru yg megah disipakan dengan serba kemewahan dan keindahan.

sebelum kita membincangkan isu banjir yang berlaku di Kuala Lumpur, ingin "diri ini" mengulas sedikit dua isu yang telah disebutkan di atas. Pertama isu kerosakan bangunan-bangunan kerajaan dan keduanya adalah isu kenaikan harga barang. Puncanya tak lain tak bukan adalah kerana kurang sifat perikemanusiaan yang sememangnya ditik beratkan oleh sistem ekonomi Islam. Jadi jika ekonomi kita berlandaskan kaedah dan ciri-ciri sitem ekonomi Islam dan ekonomi juga umat Islam yang kawal nescaya masalah ini tak berlaku. Masalahnya ialah bilamana kita sentiasa dikelilingi oleh sistem kapitalis yg sentiasa menjadikan keuntungan itu sebagai matlamat utama dalam perniagaan. Belum pernah jika ada permintaan utk kenaikan harga barang samada daripada peniaga atau pengilang berjaya kita sekat dan halang...bahkan dengan keras hatinya pengilang kekal dengan keputusan mereka. "diri ini" berterima kasih kepada semua pemborong-pemborong besar (hypermarket) yang sudi untuk menurunkan lebih 2000 harga barang-barang keperluan harian masyarakat dan memberi kesan menyeluruh kepada harga barangan bg peniaga-peniaga lain.

Isu banjir pula "diri ini" pernah bincangkan di sini. Juga di sini

Ingat dan sedarlah kita, secanggih mana pun tekonologi yang mampu kita diri dan bangunkan Kuasa Allah tetap mengatasi segalanya. Boleh jadi kita terpengaruh dengan budaya ahli sains dan tekonolgi yg mencipta sesuatu itu semata-mata ingin menafikan kewujudan tuhan. Maka kerana terkesan dengan anggapan ini lah aqidah kita juga boleh jadi singsang dan lari dari landasannya. Kerana pegangan agama kita yg lemah juga lah boleh jadi ujian ini menimpa kita. Dan bersyukurlah kita Allah masih sayangkan kita kerana memberi peringatan yang cukup jelas denga peristiwa-peristiwa yang berlaku ini. Ayuh kembalilah kepada ajaran dan tuntutan Islam yang sebenar. Jangan lagi kita sering mempersoalkan dan mempertikaikan apa yang dituntut Islam. Lakukan lah segala ibadah dengan kepatuhan bukan lagi semata-mata inginkan hikmah atau sekadar rutin bagi memenuhi adat dan budaya kita...

والله أعلم
Assalamualaikum...

No comments:

Post a Comment