Saturday, August 05, 2006

Mengapa tercetusnya peperangan antara israel dan Hezbullah?

Assalamualaikum...

"diri ini" nak berkongsi sedikit maklumat-maklumat yang diterima (tak semestinya betul, kita tengok dan nilai aje ) dari pelbagai pihak terhadap apa yang berlaku antara hezbullah dan israel.

Apabila mula meletusnya peperangan antara Hezbullah dan israel ramai di antara kita mengeluarkan pandangan terhadap apa yang berlaku. "diri ini" tertarik kepada beberapa andaian yang dikemukakan oleh beberapa pihak dan didengari atau dibaca sendiri oleh "diri ini".

1. Hezbullah melakukan serang hendap dan seterusnya menculik 2 tentera israel sebagai tebusan untuk ditukarkan dengan tawanan yang merupakan ahli mereka ( boleh diterima dan tidak perlu diulas)

2. Hezbullah melakukan tindakan tersebut semata-mata kerana ingin membantu saudara-saudara mereka di Palestin yang saban hari dihina dan diperlakukan bagai binatang yang tidak bertuan. ( Alasan yang menyejukkan hati semua pihak, kerana masih wujud kelompok Islam yang mampu melakukan protes secara terbuka hingga menyebabkan dunia kecoh dan terpaksa membincangkan jalan penyelesaian, sekalipun semua jalan penyelesaian itu memihak kepada israel )

3. israel sengaja mencipta alasan untuk menyerang Hezbullah kerana sebelum ini Hezbullah dengan jelas memberikan sokongan kepada saudara-saudara mereka di Palestin dalam menghadapai sifat dan sikap kebinatangan israel. Mereka ingin mengalihkan pandangan dunia kepada Lubnan dan Hezbullah semata-mata untuk mengelak masyarakat dunia mengambil berat apa yang dilakukan mereka terhadap rakyat dan kerajaan Palestin. (Antara hujah yang famous dan masuk akal kerana memang terbukti dunia semua melupakan Palestin bilamana Lubnan diserang. Bahkan semua agensi berita dunia sengaja memperbanyakkan berita berkenaan peperangan Hezbullah dan israel meskipun berita tersebut tidak sahih. Berita Palestin kalau ada pun sikit sangat dan terletak di sudut-sudut yang tak akan dilihat oleh orang).

4. Peperangan yang meletus itu adalah rekaan dan mainan serta perancangan israel bersama Hezbullah (syiah). Alasan yang dikemukakan ialah kerana syiah memang berhajat kepada Baitul Maqdis untuk menunjukkan kekuasaan mereka dan membawa semua umat islam menganut fahaman Syiah. dan ini terbukti juga melalui sejarah dunia Islam bilamana Syiah bersekongkol dengan yahudi untuk meluaskan pengaruh mereka di dunia Islam. syiah juga berusaha untuk menjadikan Lubnan negara syiah yang seterusnya. ( 1. sentimen syiah sunni yang paling ketara. apa yang pasti kemungkinan juga boleh "diri ini" bawakan ialah ini juga antara mainan kuffar yang ingin terus melaga-lagakan sunni dan syiah. dan mereka ingin memastikan pengikut sunni tidak mebantu Hezbullah yang memang dikenali sebagai kelompok syiah. Nah, tak berapa lama lepas tu terus ada yang buat kenyataan untuk menghalang umat Islam membantu Hezbullah walau dengan doa. Salahkah jika kita berdoa untuk kesejahteraan umat Islam seluruhnya? 2. Rujuk juga sejarah, pernahkah yahudi mengorbankan walau satu nyawa bangsa mereka semata-mata ingin mendapatkan pengaruh dan kekuasaan? Tengok sahaja kepada apa yang berlaku pertengahan 90-an dahulu. Mereka sanggup menukarkan beratus-ratus nyawa umat Islam semata-mata inginkan bangkai hanya beberapa org yahudi yang mati di medan pertempuran dengan Hamas dan juga Hezbullah suatu ketika dahulu. Apakah boleh diterima akal yang israel sanggup mengorbankan hampir seratus (setakat ni la) nyawa yahudi semata-mata ingin memastikan perancangan mereka bersama Hezbullah berjalan lancar? 3. Bilamana Hezbullah menghalau Yahudi dari Lubnan setelah peperangan saudara yang amat panjang di Lubnan tiada pula yang menunding tuduhan kepada Hezbullah seolah-olah mereka berkomplot dengan Yahudi? 4. Sanggupkah Hezbullah korbankan pengikut mereka semata-mata nak berkomplot dgn yahudi? ye lah ada yang kata sebab hezbullah nak hapuskan sunni kat Lubnan.- cukup kot ulasan pasal point yg ni nanti panjang lak tulisan ni )

5. israel mula menunjukkan taring untuk memastikan rancangan mereka memajukan bumi yahudi merangkumi seluruh tanah Arab (meliputi furat dan nil). (ni memang jelas lah). Supaya mereka mudah menawan syria pula lepas ni. Lepas tu kerja mereka jadi mudah. sebab baki negara Islam yang lain adalah umat-umat yg suka menurut aje. ("ye la mana boleh 'lawan' kerajaan, kan ke hukumnya haram tu..so patuh je lah sekalipun kerajaan bersekongkol dengan yahudi dan amerika juga sekutu-sekutu mereka").

6. israel buat langkah permulaan untuk tunjuk kepada amerika yang dunia islam memang dah lemah dan mati. Mereka dah tak ada sifat saling tolong menolong apatah lagi semangat jihad pemuda-pemuda mereka juga dah terperosok ntah ke mana. Lepas tu mudah lah amerika dan konco-konconya nak serang Iran. ( kita semua faham kan isu ni? isu nuklear lah kononnya)

itu lah antara alasan yang famous dan familiar didengari dan dibaca sepanjang krisis ini berlaku. ada lagi tapi cukup lah rasanay "diri ini" bawakan setakat itu aje. Yang penting dan muhimnya kita semua fikir-fikirlah. Semua ulasan dalam kurungan tu adalah apa yang "diri ini" fikirkan tatkala mendengar dan membaca respon terhadap krisis ini. Dan untuk peringatan "diri ini" masih bersetuju dengan pandangan yang kedua dan ketiga tanpa mengkesampingkan pandangan pandangan yang lain keculai pandangan keempat. Siapa yang tak setuju tu bolehlah kemukakan pandangan pula. Kita boleh berbincang.Lagipun ini pandangan peribadi je pun...

Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment