Saturday, January 27, 2007

Tahiyyatul Masjid

Assalamualaikum..

Alhamdulillah pujian kepada Allah. Sebelum bermulanya khutbah jumaat di Masjid University Yarmouk 7 Muharam 1428/26 Januari 2007 khatib (Syeikh Faleh bani Soleh) telah mengingatkan hadirin tentang keutamaan solat Tahiyyatul Masjid sekalipun khatib sedang berkhutbah. Perkara ini telah jelas oleh semua masyarakat kita. Cumanya tadi teguran tersebut mengingatkan yang khutbah lebih aula atau utama daripada azan. Maka solat sunat tahiyyatul masjid ketika azan bukanlah satu kesalahan bahkan satu galakan dan keharusan yang sewajarnya dilakukan oleh semua umat islam yang sampai ke masjid ketika muazzin mengumandangkan azan tanpa perlu menunggu azan tamat (ni yang selalu kita lakukan).Masyarakat kita sering mengangap yang golongan yang melakukan tahiyyatul masjid ketika azan adalah golongan atau 'kaum muda'. Salah anggapan yang perlu dibendung bersama.

حَدَّثَنَا الْمَكِّيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سَعِيدٍ عَنْ عَامِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الزُّبَيْرِ عَنْ عَمْرِو بْنِ سُلَيْمٍ الزُّرَقِيِّ سَمِعَ أَبَا قَتَادَةَ بْنَ رِبْعِيٍّ الْأنْصَارِيَّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ:
قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا دَخَلَ أَحَدُكُمْ الْمَسْجِدَ فَلَا يَجْلِسْ حَتَّى يُصَلِّيَ رَكْعَتَيْنِ
Maksud:
"Sabda Rasulullah S.AW. : Jika seseorang dari kamu memasuki masjid maka janganlah dia duduk sehinggalah dia menunaikan solat 2 rakaat (tahiyyatul masjid)".-RW-Bukhari.

Keutamaan ini lebih jelas bilamana suatu ketika sedang Rasulullah S.A.W. berkhutbah masuk seorang sahabat dan terus duduk maka Rasullullah telah bersabda yang maksudnya hampir dengan matan hadith di atas.

Jadi ubahkan persepsi kita yang mengangap mereka yang terus melakukan tahiyyatul masjid ketika azan adalah golongan yang salah dan tidak menghormati azan.
Wallahua'lam...

* Syeikh Faleh dikenali sbg tenaga pengajar yang 'pure' Syafii...(saje buh point ni supaya orang kat luar sana jelas)

No comments:

Post a Comment