Wednesday, January 23, 2008

Hindraf...

Assalamualaikum...

Secara tidak rasminya dan tidak lansungnya, segala tindakan kerajaan ketika ini membuktikan tuntutan dan tuduhan Hindraf bahawa kaum India diabaikan dalam pembangunan negara adalah berkesan. Bermula daripada tarikh perhimpunan yang dianjurkan oleh HINDRAF diadakan, Datuk Seri Samy Vellu bekerja cukup keras untuk membuktikan bahawa MIC tidak pernah leka dalam meperjuangkan nasib kaum India di negara ini.

Bermula dengan arahan PM kepada Datuk Seri S Samy Vellu untuk menyenaraikan semua kuil di Malaysia hinggalah kepada pengumuman cuti sempena menyambut thaipusam bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya. Semuanya tindakan tersebut membawa masyarakat (rakyat) kepada satu rumusan yang 'sama' iaitu MIC terasa 'bahang' kerana HINDRAF berjaya menyedarkan masyarakat India di atas kegagalan MIC melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan oleh kaum India di negara ini.

Meskipun 5 orang penggerak HINDRAF di 'ISA'kan, tetapi apa yang pasti mereka mampu tersenyum kerana kesan daripada apa yang mereka lakukan mebuahkan hasil.

Tulisan ini tidak sekali-kali menggambarkan "diri ini" menyokong apa yang dilakukan oleh HINDRAF. "diri ini" sekali-kali tidak lansung bersetuju dengan HINDRAF apabila mereka mendakwa setiap minggu ada sahaja kuil yang dirobohkan, serta dakwaan mereka bahawa berlaku penindasan dan penghapusan etnik di dalam negara ini dan beberapa dakwaan lagi yang bersifat tuduhan melulu dan tidak berasas. Tetapi inilah hasil keputusan daripada pemerhatian dan pembacaan politik semasa.

Jadi semoga Pilihanraya akan datang rakyat benar-benar 'mengajar' mereka-mereka yang tidak melaksanakan tugas dengan baik ini agar gugur terus daripada mentadbir negara.


No comments:

Post a Comment